ΑΚΜΗ ΝΕΟΓΝΙΚΗ

Η νεογνική ακμή εμφανίζεται τις πρώτες είκοσι οκτώ ημέρες ζωής του βρέφους. Είναι μια καλοήθης πάθηση του δέρματος και το εξάνθημα περιορίζεται στο πρόσωπο.

Περίπου 20% των νεογέννητων βρεφών παρουσιάζει νεογνική ακμή, η οποία κάνει την εμφάνισή της στη δεύτερη με τρίτη εβδομάδα ζωής. Σπανιότερα μπορεί να εμφανιστεί αμέσως μετά τη γέννηση.

Έχει διαπιστωθεί πως εμφανίζεται περισσότερο σε αγόρια παρά σε κορίτσια.

  • Αίτια

    Η νεογνική ακμή είναι πολυπαραγοντική. Μερικοί από τους παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι:

    • Αυξημένη παραγωγή σμήγματος
    • Αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων
    • Μύκητες Malassezia

    Οι ορμονικές αλλαγές της μητέρας κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων της κύησης έχουν ενοχοποιηθεί πως διεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες του βρέφους, με αποτέλεσμα να παράγεται αυξημένο σμήγμα.

    Αντίστοιχα, αν τυχόν η μητέρα λαμβάνει φάρμακα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τη διάρκεια του θηλασμού, πρέπει να ληφθεί υπόψη ως μια συνθήκη που μπορεί να πυροδοτήσει την εμφάνιση της ακμής στο νεογνό.

    Η αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων από τα επινεφρίδια όπως και η αυξημένη παραγωγή τεστοστερόνης από τους όρχεις είναι παράγοντες που δικαιολογούν τη συχνότερη εμφάνιση στα αγόρια παρά στα κορίτσια.

  • Κλινικά χαρακτηριστικά που εμφανίζει η νεογνική ακμή

    Οι βλάβες εντοπίζονται κυρίως στις παρειές και στο μέτωπο, σπανιότερα στο πηγούνι, και έχουν τις εξής μορφές:

    Φαγέσωρες: «ανοικτοί» (μαύρα κεράτινα στίγματα που αποτελούνται από σμήγμα, κερατίνη, τμήμα τριχών και υπολείμματα σμηγματογόνων αδένων) ή «κλειστοί» (μικρά λευκά κεράτινα στίγματα)

    Βλατίδες: στίγματα με έντονο κόκκινο χρώμα

    Φλύκταινες: κόκκινα σπυράκια που συνήθως συνοδεύονται από πύον

    Σε κάποιες περιπτώσεις οι βλάβες μπορεί να επεκταθούν στην πλάτη και στο πάνω μέρος του θώρακα.

  • Διάγνωση

    Ο παιδοδερματολόγος πρέπει να εξετάσει το νεογνό και να αποκλείσει τυχόν άλλες παθήσεις οι οποίες μπορεί να συγχέονται με τη νεογνική ακμή όπως κάποιο λοιμώδες εξάνθημα, τοξικό ερύθημα, ερυθρά ιδρώα, νεογνική φλυκταίνωση κεφαλής, κέγχρια και υπερπλασία σμηγματογόνων αδένων.

    Εφόσον καθοριστεί πως η νόσος είναι η νεογνική ακμή, προτείνεται μια ήπια θεραπευτική αντιμετώπιση.

    Αν η ακμή είναι εκτεταμένη, είναι πιθανόν να παρουσιαστεί εκ νέου σοβαρή ακμή στην εφηβεία.

  • Θεραπεία

    Η νεογνική ακμή είναι καλοήθης, αυτοπεριοριζόμενη νόσος και η μέγιστη διάρκειά της είναι έξι μήνες. Συνήθως εξαφανίζεται χωρίς αγωγή εντός ολίγων εβδομάδων από την εμφάνισή της, και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος σχηματισμού ουλών.

    Συνίσταται ο καθαρισμός με ήπια μέσα, δηλαδή με ένα βαμβακερό ύφασμα εμποτισμένο σε χλιαρό νερό, χωρίς σαπούνι.

    Στην περίπτωση που η ακμή είναι σε έξαρση, προτείνεται τοπική αγωγή με επάλειψη αλοιφής με ερυθρομυκίνη ή/και με υπεροξείδιο του βενζουλίου.

Ενδιαφέρομαι για περισσότερες πληροφορίες

About: Ακμή Νεογνική

[recaptcha]